/ Recepty /

Tradiční Jidáš

Tradiční Jidáš

Hodnocení receptu (0 hlasujících):

Pro hodnocení receptu se musíte přihlásit

Autor:

Ingredience
  • 500g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 30g droždí
  • 1 lžíce cukr
  • 80g domácího medu
  • 120g másla
Uvařil jsem recept (0)
Detail receptu
  • Doba přípravy:
  • Náročnost: Začátečník
  • Počet porcí:
  • Druh: Dezert

Postup přípravy

Vytvoříme si kvásek -  ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s jednou lžící cukru a lžící mouky, necháme to přikryté ubrouskem kynout 5-10 minut.

Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku, zbylé mléko, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho 40 – 60 min kynout. Z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirály. Klademe je na tukem vymazaný plech či pečící papír a necháme ještě 15 min kynout. Jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme medem.